Το Newgenpharmacy σας ενημερώνει

Γονείς σε περίοδο… εξετάσεων!

Article_300_200_energia_epresat_2018_940x788_01

Δημοσιεύθηκε 26 Απριλίου 2018 16:58

Γονείς σε περίοδο… εξετάσεων

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να διαβάσει σωστά, γρήγορα και αποδοτικά την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων; Ένα ερώτημα που απασχολεί τους γονείς που έχουν παιδιά σε… ηλικία εισαγωγικών εξετάσεων.

Χωρίς αμφιβολία  η περίοδος των Πανελληνίων εξετάσεων αποτελεί δοκιμασία στις οικογενειακές σχέσεις, καθώς υπάρχει ένταση και επιθετικότητα από τα παιδιά προς τους γονείς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς είναι τα πιο κοντινά πρόσωπα των εφήβων.

Από την άλλη, η συμβολή του γονέα στις Πανελλαδικές εξετάσεις παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η εμψύχωση προς τον υποψήφιο είναι απαραίτητη και καθοριστική. Το άγχος που βιώνει ο υποψήφιος  συνήθως σχετίζεται με το φόβο που νιώθει  μήπως απογοητεύσει τους γονείς του ή ματαιωθούν οι προσδοκίες και τα όνειρα που έχει από τον εαυτό του. Όνειρα για σπουδές λοιπόν μπερδεύονται μαζί με ατελείωτες ώρες διαβάσματος, καφέδες και ξενύχτια πάνω από τα βιβλία.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως γονείς για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάζει σωστά, γρήγορα και αποδοτικά την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων;

Μάθημα πρώτο: Συμπαρασταθείτε του! 

Αρχικά, το σπίτι είναι καλό να διατηρείται ήσυχο, καθώς η ηρεμία και μία καλή ενδοοικογενειακή επικοινωνία είναι ό,τι περισσότερο χρειάζεται ο εξεταζόμενος. Η ψυχολογική στήριξη του παιδιού είναι απαραίτητη ώστε να αντιληφθεί την εμπιστοσύνη των γονέων του και να αποβάλλει το άγχος του. Τα επικριτικά σχόλια και ο εξουσιαστικός ρόλος των γονιών επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την προετοιμασία. Δεν είναι λίγοι, δυστυχώς, οι γονείς που έχοντας απίστευτες εκκρεμότητες να προλάβουν μέσα στην ημέρα, δεν έχουν την υπομονή να ασχοληθούν ουσιαστικά με το παιδί τους. Έτσι εκνευρίζονται εύκολα μαζί του και επικρατεί ένταση που δημιουργεί μία απόσταση και ψυχρότητα μεταξύ γονέα και παιδιού.

Μάθημα δεύτερο: Προσέχουμε το περιβάλλον του διαβάσματος.

Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν, ώστε το παιδί τους να μελετάει σε έναν περιποιημένο, καθαρό και σταθερό χώρο που δε θα αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι και που θα εμπνέει τη μελέτη. Δώστε προτεραιότητα στα παρακάτω:

  • Φωτισμός: Ο λάθος φωτισμός μπορεί να φέρει κούραση και να επηρεάσει την απόδοση του παιδιού στο διάβασμα. Διαλέξτε για το παιδί σας ένα φως που να μη δημιουργεί σκιές και έντονες αντιθέσεις.
  • Η στάση του σώματος : Είναι σημαντικό για το παιδί να μη βάζει το κεφάλι του μέσα στο βιβλίο αλλά και να μην το κρατά σε μεγάλη απόσταση. Επίσης διαλέξτε για εκείνο μία, κατά προτίμηση ανατομική καρέκλα, και μην το αφήνετε να διαβάζει στο κρεβάτι.
  • Εξαερισμός:  στο δωμάτιο του παιδιού σας οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες, για να είναι σε επαγρύπνηση και με καθαρό μυαλό, είναι ο καθαρός αέρα και η σταθερή θερμοκρασία.

Μάθημα τρίτο: Φροντίστε για την ξεκούραση, τη συγκέντρωση και την καλή διατροφή του

Το διάβασμα και η μάθηση είναι σοβαρές και πολύπλοκες λειτουργίες. Για να πετύχουν χρειάζεται να γίνονται με το σωστό τρόπο.

Ο καλός ύπνος και η υγιεινή διατροφή θα δώσουν στο παιδί σας τα εφόδια για να αντέξει και να καταβάλει όλη την ενέργεια που απαιτεί το πολύωρο διάβασμα. Μην ξεχνάτε ότι το διάβασμα και η μάθηση θέλουν ενέργεια και κόπο.

Η προσοχή και η συγκέντρωση υποφέρουν όταν είναι κουρασμένο, έχει  έλλειψη ύπνου ή υποβάλλεται σε παράγοντες που οδηγούν αλλού τις σκέψεις του.

Ο οργανισμός του χρειάζεται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που θα συμβάλουν:

  • Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.
  • Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.
  • Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
  • Στην τόνωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για το παιδί σας αυτή την περίοδο. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί αυτό το διάστημα να συμπληρώσετε τα απαραίτητα στοιχεία με κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα βοηθούν στην πνευματική λειτουργία, πλην όμως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε κάποια που εμπεριέχουν καφεΐνη και μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση στο νευρικό σύστημα.

Η πρότασή μας είναι ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής που συνδυάζει φυσικά συστατικά  όπως εκχυλίσματα βοτάνων και χυμούς φρούτων και εφοδιάζει τον οργανισμό με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες. Και δεν είναι άλλο από το Epresat της Power Health το οποίο βοηθά τη μνήμη και τη συγκέντρωση, τονώνει την πνευματική και σωματική δραστηριότητα, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποβολή του άγχους και αυξάνει τη ζωντάνια και τη διάθεση σε περιόδους έντονης πνευματικής και σωματικής κόπωσης.

Καλή επιτυχία!