
Ωμέγα-3 και Καρδιά
Τα ωμέγα-3 είναι
απαραίτητα λιπαρά που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει υγιές. Σύμφωνα με το
Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής, τα ωμέγα-3 δεν παράγονται στο σώμα. Πρέπει να
τα καταναλώνουμε είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής για
να τα διατηρήσουμε σε υγιή επίπεδα.
Τα ωμέγα-3 διατίθενται σε
τρεις τύπους:
1.
άλφα-λινολενικό
οξύ (ALA)
2.
εικοσαπεντανοϊκό
οξύ (EPA)
3.
δοκοσαεξανοϊκό
οξύ (DHA)
Τα ωμέγα-3 αποτελούν ένα
σημαντικό τμήμα των μεμβρανών που περιβάλλουν κάθε κύτταρο στο σώμα μας. Το DHA
βρίσκεται στα μάτια, στον εγκέφαλο και στα σπερματοζωάρια και λαμβάνει ρόλο σε
πολλές μεταβολικές διεργασίες του σώματος. Το ALA αποτελεί το πρόδρομο μόριο
για τη σύνθεση των σημαντικών ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσου EPA και DHA τα
οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη λειτουργία του εγκεφάλου,
του καρδιαγγειακού συστήματος και στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα στη
φλεγμονή. Το σώμα χρησιμοποιεί εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) για να παράγει μόρια
σηματοδότησης που ονομάζονται εικοσανοειδή, τα οποία παίζουν πολυάριθμους
ρόλους στη λειτουργία του οργανισμού αλλά και μειώνουν τη φλεγμονή. Τόσο το EPA
όσο και το DHA βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών
ψαριών και των φυκιών. Για το λόγο αυτό, ονομάζονται συχνά θαλάσσια ωμέγα-3.